Bart van Ree | …achter de schermen en op de planken

Recensie: Hemel of Hel

Onderstaande review is afkomstig uit het AD van vrijdag 4 juli 2008 waarin Hans Van Dam het stuk beloont met maarliefst vier sterren (van vijf).

INVENTIEVE OPVOERING ‘HEMEL OF HEL’

‘Dit verschikkelijke exposé is theater, poppenkast. Ik dacht gewoon dood te zijn.’ verzucht een sleetse huisvrouw. Met zeven lotgenoten verblijft ze in een ‘tussenruimte’ tussen hemel en aarde. Hier moeten ze hun leven overdenken en één herinnering uitkiezen om de eeuwigheid mee door te brengen.
Dit voorgeborchte van de hemel (of toch nog de hel?) is prachtig geënceneerd in de bovenzaal van De Banier. Twee engelachtige kantoorklerken achter een hoge balie steken symbolisch af tegen de imposante daklichten. De klerken begeleiden de zeven in het uitkiezen van een juiste herinnering, telefonisch contact onderhoudend met de ‘baas’ boven.

De voorstelling is het resultaat van een traject met zeven jonge Rotterdamse schrijvers die elk een personage voor hun rekening namen. Opvallend is de levenswijsheid die uit de verhalen spreekt: thema’s als herinnering als essentie van leven, gevaarlijke jongensachtige overmoed en universele liefde worden bijna achteloos aan de orde gesteld. Maar humor zit ook in het stuk. Al met al een inventieve werkplaatsproductie. [...]

Write a Comment